Mesekerámia

Mire figyelj, ha kerámiát vásárolsz?

2014. augusztus 12. 02:57 - mesekeramia

izzokemence.jpgMost leginkább a kerámia égetés hőfokáról szeretnék írni, főleg a második, mázas égetésnél. Ez korántsem annyira szakmai, amilyennek tűnik, mivel a tárgyak minősége és az égetés hőfoka között fontos összefüggések vannak és annak, aki valaha vásárolt már, vagy vásárolni fog kerámiából bármit, nem árt odafigyelni erre.

Nem szeretném kritizálni a hagyományos eljárást,  (1100 fok alatt mindent ide sorolnék) én is évekig próbálkoztam 1200 fok alatt, mert ezt tanítják, ezt tanultam, de jellemzően sokkal több hajszálrepedéssel és mázhibával találkoztam akkoriban, ezeket a magas hőfokon hamar sikerült kiküszöbölni.

Mivel sok kerti kerámiát készítek, nem tartom megkerülhetőnek a kérdést, hogy fagyállóak-e.
Igen, ezek azok. De ez sajnos nem ennyire magától értetődő...

Vásárlóként mire érdemes odafigyelni a kerámiákkal kapcsolatban?


-az esztétikum biztosan szubjektív, de a minőség NEM. Ha főzni szeretnél benne kérdezz rá, hogy bírja-e a hőt?
Ha a kertbe szánod kérdezz rá, kint maradhat-e télen, milyen hőfokon égették, milyen agyagból készült?

-  valóban kézműves  a kerámia, vagy pillekönnyű, formába nyomott öntvény és csak az ára kézműves? Ezt laikusként is elég jól meg lehet állapítani, a súlyából, a formából, a díszítésből

- a felületén vannak hajszálrepedések? Ha igen, akkor nem biztos, hogy az edény vízálló. Egy bögrénél persze nem jelenti, hogy az öledbe csöpög majd, de pálinkát inkább ne tárolj benne és úgy egyáltalán, fél óránál tovább semmit.

-van-e a mázban ólom, vagy kadmium, vagy bármilyen káros anyag? Erre legjobb, ha rákérdezel, bízom benne, hogy korrekt választ kapsz. A mázak műszaki adatlapja egyébként a forgalmazó oldaláról letölthető, kinyomtatható, ezt minden esetben megteszem mielőtt vásárolok.

-1200 fokra készített mázakban ólom biztosan nincs, mivel ezen a hőfokon felforrna, úgy pedig tönkretenné a mázat is, vagyis aki magastűzön éget, az biztosan nem használhat ólmos mázat.

-a magasabb hőfokon az erre készített speciális agyag szinte teljesen tömörre ég, elveszti a porozitását és a vízáteresztő képességét, gyakorlatilag máz nélkül is vízhatlan és FAGYTŰRŐ, a hőt is sokkal jobban viseli

- a hagyományos fazekasagyagok ezen a hőfokon már olvadnak, az ebből készült tárgyakat kertbe nem ajánlom, mert nem fagyállóak

MEGJEGYZÉS: ha valamibe a víz belefagy, és szétnyomja, az már nem kémia, hanem fizika, mert a fagyott víz térfogata megnő. Olyan kerámiát senki sem tud készíteni, ami ezt felülríja, én sem.:)

Ha ez az eljárás ennyire jó, miért nem csak ilyeneket lehet kapni?


- mert macerásabb: több idő, több pénz,  és innovatívabbnak kellene lenni hozzá, ezektől sokan elzárkóznak

- az ilyen magas kaolin tartalmú fehér agyagot kézzel korongozni egészen más mint a vöröset, újra kell tanulni

- az egyik legfontosabb ok, hogy sok kemence egyszerűen nem tudja ezt a hőfokot ( gyárilag sem, vagy elöregedett már) A kemence nagy beruházás, csak úgy nem cserélgetik

- nálunk a népi fazekashagyományhoz szervesen kötődik az alacsonyabb égetési hőfok és az ólomtartalmú mázak, (fazekas zöld, fazekas sárga)  utóbbiak teli színét, csillogását nem könnyen lehet visszaadni, ez igaz és senkit nem szeretnék lebeszélni sem az ilyen kerámiák készítéséről, sem a beszerzéséről, aki ezek emellett elkötelezett.

Tény, hogy hacsak nem uborkát savanyít valaki egy ilyen edényben, nem fog ólommérgezést kapni, de hallottam már olyan zöld tálról is amiben  túró volt, de két nap alatt zöldes színt kapott az is. ( Nem tudom, hogy az egészségügyi határértéken  belül maradt-e, mindenesetre én ebben a kérdésben úgy döntöttem, hogy nem használok ólmos mázakat. és akkor ezt nem kell méretnem.)

Nem minden népi kerámiát mázaznak ólmos mázzal, vannak erre alternatívák, tehát kérdezzetek rá, mert lehet, hogy káros anyag nincs benne.

-az erre a hőfokra való agyagok jellemzően a hagyományos fazekasagyag árának kétszeresébe, háromszorosába kerülnek, emellett az égetés energiaigényesebb, habár ezt egy korszerű kemencével bőven be lehet hozni.

Érdekes infó, hogy ha egy kemencében ólmos mázzal égetnek az annyira lerakódik a kemence belsejében, hogy évekkel később is ki lehet mutatni.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, oszd meg másokkal is!

Ha szeretnél e-mailt kapni a friss blogbejegyzésekről, kérd a Mesehíradót, a Mesekerámia hírlevelét ITT>>.

Köszönöm a figyelmed:
Dudás Emese

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesekeramia.blog.hu/api/trackback/id/tr556596759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása