Mesekerámia

Nem csak Karácsonyi ajándékötlet:

2016. október 19. 02:17 - mesekeramia

meseházikók többféle stílusban

mesekeramia_karacsonyi_haziko.jpgMúlt évben olyan sikerük volt a fellógatható kis házikóknak, hogy már akkor elhatároztam: idén is készítek belőlük, lehetőleg annyit, hogy ezúttal mindenkinek jusson, na de ezt nem könnyű előre kiszámolni.:)

Ahogyan azt sem, hogy vajon milyet szeretnétek.:) A Facebookon tartott bejegyzésnek álcázott közvélemény kutatásoknak, és a régi kedvesekkel folytatott tanácskozásnak az lett az eredménye, hogy rájöttem:

Az ízlések nem egyformák. Nagyon nem...

Van akinek CSAK A KUNKORI tetszik, van, akinek csak az nem.
Van, aki szerint a MÁZAS falúak a legszebbek, van, aki csak mázatlant, "KŐPOROSAT" választana.
Van, aki a SZÍNES falúakat akarja, van aki úgy gondolja a ház fala márpedig FEHÉR.
A tetővel ugyanez: legyen PIROS - nem, NE legyen PIROS!
Legyen ablak az oldalán vs. márpedig oda nem kell ablak.

Van aki szerint a zöld a zöld fán jól mutat, mások szerint nem is látszik.:) És vannak, akiknek a fájuk fehér... Na, ezen a ponton eresztettem el az óvatos tapogatózást.:)

Ahány személyiség, annyi ízlés, és akkor még a színekről alig beszéltünk, ez szinte csak a forma..

Na de akkor mitévő legyek?


Nos, több dolog is eszembe jutott, mindet hamar elvetettem: nem tűnt jó ötletnek elhatározni magam az egyik irány mellett, pl. csak piros fényes falú. És az sem tűnt járhatónak, hogy ilyen apróságok, mint ezek egyedi egyeztetés tárgyává váljanak.

Úgy döntöttem, az a legjobb, ha egy észszerű határon belül, de többféle stílusban készítem el a házikókat.
Ami minden házikónál közös:

  • házikó alak
  • 3-4 cm magasság
  • ablakok, ajtó
  • 25-30 gramm súly

Rusztikus? Klasszikus? Modern?

Érzem én, hogy ezek a nevek nem teljesen pontosak, és a kategóriák kicsit át is járhatók, de valami irányt mégiscsak mutatnak és el kellett neveznem valahogy mindegyiket.
Fontos, hogy a házikók amennyire lehet univerzálisak legyenek. Sokan, sokfelé ajándékozzák őket.

Sokszor az ajándékozó nem tudja, hogy annak, akinek adja, milyen az ízlése, mert nem járt még az otthonában. Ilyenkor egyéb stílusjegyekből, leginkább öltözködésből, kiegészítőkből egy kis emberismerettel be lehet lőni, kinek milyen az ízlése.

Ha se nem modern, se nem klasszikus az illető stílusa, akkor legyen rusztikus a házikó. A másik két eset magáért beszél.:)

20161007_163357.jpgRusztikus házikók

Azért kapták a rusztikus nevet, mert a faluk kőporos, vagyis mázatlan, leginkább ezek hasonlítanak a valódi házakra, főleg a piros tetejű. De mivel a színeket szeretjük, készül belőle türkiz és sötétkék is.

 

 

20161007_163702.jpgModern házikók

Már-már olyanok, mintha az Ikea egyik tervezője álmodta volna meg őket.:) A forma teljesen ugyanaz, viszont a színek, hmmmmm...
Mályvacukor, karamell és türkiz, egyszínű mind, viszont a mélyedésekbe szépen befut a máz és a fáról is szinte "leugranak", nem bújnak el az ágak közt.

 

 

20161007_164400.jpgKlasszikus házikók

Itt az elnevezés sok szempontból tényleg nem túl pontos, de ennek a sorozatnak az elemei emlékeztetnek leginkább a régi karácsonyfadíszekre, ilyen értelemben lettek klasszikusok. Igazi békebeli hangulatuk van, a faluk teljesen sima, ellentétben az előző két sorozattal. Máz alá vannak festve és visszakarcolva, az elkészítés itt a legmunkaigényesebb.
A sorozatnak több darabja van, egyelőre az első 3 készült el, de tervezem, hogy hamarosan még bővülni fog, nagyon hiányzik ide a piros tető, kicsit túlsúlyba kerültek a kékek.

 

Ha bizonytalan vagy benne, hogy melyik lakberendezési stílushoz melyik szett illik, az alábbi táblázattal segítek eligazodni.:)

 

RUSZTIKUS - KLASSZIKUS - MODERN

Polgári Keleti Mediterrán Romantikus Klasszikus Minimál Modern Retró Art Deco Loft

 

A neobarokk kimaradt, de ez nem véletlen: oda -szerintem- nem illenek.:)

El ne felejtsem, vannak gombák is, igyekeztem úgy színezni őket, hogy jól lehessen kombinálni őket a házakkal.

Az egyes stílusok közt bőven van átjárás, a klasszikus sorozat órás házikója a modern sorozat karamell házikójával és egy barna gombával teljesen jól összeillik, a színek és a formák kicsit különböző stílusok közt is összhangot teremtenek.

20161007_122348_n.jpg

Amit még érdemes meggondolni: nem minden fa zöld, nem minden fa igazi.. Vannak például fehér műfenyők.Ezeken a fehér/világos falú karácsonyfadísz házak nehezebben fognak érvényesülni.

 Nézd meg a házikókat és a gombákat a webshopon: http://www.meska.hu/Shop/index/9903/49927

Ha szeretnél e-mailt kapni a friss bejegyzésekről, kérd a Mesehíradót, a Mesekerámia hírlevelét ITT>>.

Köszönöm a figyelmed:
Dudás Emese

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesekeramia.blog.hu/api/trackback/id/tr8211805931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása